Landinformatie

                                                      

 

Het regenwoud:

80% van het land bestaat uit tropisch regenwoud en is het land één van de grootste zoetwaterbronnen in de wereld. Het grootste natuurreservaat is het Natuurreservaat van Centraal-Suriname, in het jaar 2000 opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst en ook één van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Het gebied is in 1998 ontstaan door drie natuurreservaten, Ralleighvallen, Eilerts de Haangebergte en de Tafelberg (1026 meter), samen te voegen. Door de verschillende ecosystemen vind je hier diverse soorten flora en fauna. Ook het hoogste gebergte van Suriname, de Julianatop met zijn 1280 meter hoogte, ligt in dit gebied.

Jodensavanne:

Op 50 km ten zuiden van Paramaribo ligt aan de rechteroever van de Surinamerivier Jodensavanne. Als je er een tour neemt krijg je veel te horen over de historie ervan. Zoals hoe de Portugese joden er leefden en terecht gekomen zijn. De ruïnes van de Beracha Ve Salom synagoge en de oude joodse begraafplaats zijn nog duidelijk te zien.
Ook is er een bron, waarvan al eeuwenlang gezegd wordt dat deze een geneeskrachtige werking heeft. Breng ook een bezoek aan Redi Doti, een indianendorp.

Marowijnerivier:

De Marowijnerivier, grensrivier, stroomt tussen Suriname en Frans-Guyana. Voor vele lokale gemeenschappen is de rivier van levensbelang. In het zuidelijke deel heet de rivier Litani en Lawa. Daar waar de rivier de Tapanahoni, met behulp van de Manbarival, samenvloeit met de rivier wordt het de Marowijne genoemd. Vanuit het stadje Albina (ten zuiden van Galibi) worden tal van tours en excursies in de jungle georganiseerd. Aan de monding van de Marowijne, bij Galibi, bevindt zich een natuurreservaat, ter bescherming van de vogels en schildpadden die er broeden.

Brownsberg

Het natuurreservaat Brownsberg ligt op ongeveer 110 kilometer van Paramaribo. Dit enorme reservaat beschikt over 6000 hectare land met als middelpunt de Brownsberg zelf. Vanuit het park voeren wandelpaden naar verscheidene watervallen en langs heldere beekjes in de omgeving van de berg. Tijdens de trips zie je een veelvoud aan dieren; brulapen die een enorm geluid produceren, diverse vogels en kleurrijke vlinders. Je aanschouwt een adembenemend uitzicht over de savannes, over het stuwmeer Brokopondo en het tropische regenwoud. De berg is slechts 500 meter hoog, maar biedt een ver zicht over het oerwoud.

Raleighvallen:

Via een boottocht over de Corantijnrivier naar Apura kan je een bezoek brengen aan de Arowakken, een Indianenstam. In hetzelfde centraal Surinaams natuurreservaat bevinden zich de mooie Raleighvallen, die te bereiken zijn met een korjaal over de Saramacca. De jungle hier is het leefgebied van talrijke apen, tapirs, jaguars en luiaards. Je kan er bovendien goed genieten van de natuur en lekker wandelen of vogels observeren.

Braamspunt:

Op een uur varen vanaf Leonsberg bij Paramaribo ligt Braamspunt. Dit is een rustig strand waar een boot gehuurd kan worden om te genieten van een ongestoorde dag op zee en aan het strand.

Matapica natuurreservaat:

Vanaf Leonsberg kan men tevens een boot huren naar Matapica, of deelnemen aan een excursie naar het Matapica reservaat. Hier kan je tussen februari en augustus het broedseizoen van de zeeschildpadden meemaken. De bootreis naar Matapica is een beleving op zich, maar het gebied is de laatste tijd moeilijk te bereizen.

Galibi:

Meer naar het oosten, in de monding van de Maronirivier, ligt het plaatsje Galibi. Hier worden je ook nachtexcursies aangeboden om de grootste schildpadden ter wereld te zien broeden tussen februari en augustus. Verder kan je er ook heerlijk zwemmen en uitrusten.

Berg en Dal:

Op 85 km ten zuiden van Paramaribo ligt een schitterend ecoresort, het Berg en Dal Eco & Cultural River Resort. Deze mooie accommodatie ligt bij de rivier in de tropische jungle en biedt tal van leuke activiteiten voor jong en oud.

 

Het binnenland:

In het binnenland van Suriname zijn er vele woongemeenschappen/dorpen van de eerste bewoners van Suriname, de Inheemsen. Men leeft in stamverband met aan het hoofd een kapitein. Er zijn ca.5 Inheemsen stammen: de Akurios, Trio, Wajana, Caraïben en de Arowak (Kalina). Ook de nazaten van de weggelopen slaven die ten tijde van de slavernij in de wildernis woongemeenschappen stichtten, de Marrons. Zij leven in stamverband in de verschillende dorpen langs de rivier.

Economie:

De dienstverlenende sector biedt de meeste werkgelegenheid. De overheid heeft een behoorlijk aandeel in de dienstensector als grootste werkgever. Het grootste deel van de actieve beroepsbevolking is namelijk werkzaam als ambtenaar bij de overheid of een semi-overheidsinstelling.

Verder is men werkzaam in sectoren als de handel, mijnbouw, landbouw of industrie. De inkomsten uit de mijnbouwsector dragen voor een belangrijk deel bij aan de Surinaamse economie. Denk aan de exportopbrengsten uit bauxiet, aardolie, goud en derivaten. Enkele producten van Surinaamse staatsbedrijven zijn: aardolie, gas, bacoven, elektriciteit, water en telecommunicatie.

De economische bedrijvigheid onder de particuliere lokale bedrijven is vooral gericht op handel en dienstverlening en minder op industrie. Een paar belangrijke handelspartners van Suriname zijn: de Verenigde Staten van Amerika, Nederland, België, China, Japan, Frankrijk, Noorwegen, Trinidad and Tobago.

Klimaat:

Suriname heeft een tropisch-regenwoud klimaat. Dat betekent warm (tussen de 27 en 35 graden) en erg vochtig. Zeker in de maanden oktober en november kan het zeer heet zijn.
Er zijn twee lange regenperiodes: van december tot eind januari (kleine regentijd) en vanaf mei tot eind augustus (grote regentijd).

Buiten de schoolvakanties zijn de vliegtickets naar Suriname een stuk goedkoper dan tijdens de zomer- en kerstvakantie.
De beste reisperiodes tussen januari en mei, en in augustus en september, zijn het meest aangenaam. De temperatuur is dan aangenaam.
Rond kerst en Oud en Nieuw is het zeer gezellig in Suriname, maar wel heel erg druk en de ticketprijzen liggen gemiddeld hoger omdat veel Surinaamse Nederlanders die feestdagen graag daar met hun familie willen vieren.

 

Tijdszone:

De lokale tijd is: GMT-3

 

Netspanning:

Netspanning in Suriname is 127 volt, 60 Hz. Er wordt over het grootste gedeelte gebruik gemaakt van de Europese twee-pins stekker. Neem toch de reisstekker mee

 

Valuta:

De officiële munteenheid is de Surinaamse dollar (SRD). Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken; de gunstigste valuta zijn Amerikaanse dollars of Britse ponden. In de betere hotels en restaurants worden alle gangbare internationale creditcards geaccepteerd. Geldautomaten zijn in alle grote en kleine steden te vinden.

 

Communicatie:

Het landnummer voor bellen naar Suriname is +597. De dekking van mobiele netwerken is goed in de grotere plaatsen en steden, maar kan beperkt zijn in afgelegen gebieden in het binnenland. Internetcafés zijn te vinden in grotere steden.

 

Alarmnummer:

115