Inleiding Suriname

Suriname

Suriname, een prachtig land in Zuid-Amerika. Met zijn drie buren, Brazilië, Frans-Guyana en Guyana vormen zij de noordoostkust van het continent. Met een grondgebied van bijna 164.000km², en ruim 520.000 inwoners, één van de groenste landen ter wereld! Het merendeel van de bevolking woont in, of rond de hoofdstad Paramaribo.

De bevolking bestaat uit de Inheemsen, de Indianen onze eerste bewoners, de nazaten van de uit West-Afrika gehaalde slaven, nazaten van de contractarbeiders uit India (Hindoestanen) en Java (Javanen), en Chinezen. De Chinezen waren in beginsel ook naar Suriname gekomen als contractarbeiders. Later als vrije arbeider. Deze groep komt uit Hong Kong of Zuid-China en spreekt een dialect uit de Hakka-taal. Verder wonen er ook Boeroe’s, Guyanezen en Brazilianen. De Hindoestanen vormen de grootste bevolkingsgroep.

Suriname is een smeltkroes van culturen die met, naast en op elkaar leven. Los van het feit dat er vooroordelen zijn over elkaars cultuur, het gek genoeg toch altijd goed gaat. De multiculturele samenleving brengt verschillende godsdiensten en religies met zich mee. De grootste, het christendom, Hindoeïsme, Islam en andere traditionele religies. In Paramaribo staan een Joodse synagoge, Hindoe tempel, en Islamitische moskee vrijwel gebroederlijk naast elkaar. Dat werpt zijn vruchten af. Door ingrediënten en gerechten samen te brengen krijg je de nieuwe Surinaamse gerechten. Er is een uitgebreide keuken van de multiculturele samenleving met lekkere gerechten die iedereen wel kent. Roti, (Indiaas) pom (Joods), saoto (Java), bara (Indiaas), moksie metie (Chinees) etc. En dat allemaal in één land!

Suriname heeft een fascinerende geschiedenis wat in het land nog altijd zichtbaar is. Neem bijvoorbeeld het Fort Zeelandia, de Nederlandse taal, de plantages. De historische binnenstad van Paramaribo staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De binnenstad kenmerkt zich door de unieke architectuur dat overwegend uit hout bestaat. Voor regelmatig terugkerende bezoekers valt er nog genoeg te ontdekken en te leren. Je bekend te maken met Suriname, maakt me enthousiast. Weet wel dat er een gevaar is voor heimwee een terugkeer naar het land. Dát doet Suriname met je. Wie weet ga je er wel wonen of wil je wel een bedrijf(je) opzetten…

Als je wilt genieten van natuur en rust. Dan is Suriname een uitstekende bestemming om heen te gaan. Voor een strandvakantie ben je hier op het verkeerde adres, gezien de kust vrij moerassig is. Het is ook geen Azië of archipel in de Middellandse Zee. Dit is Zuid-Amerika, hier praten we over natuur, ecotoerisme, jungle, geen stress, lekker eten en kleurrijke mensen. Geniet van de mooie natuur met verschillende vlindersoorten, vogels, apensoorten en de korikori (rode ibis) die alleen in Zuid-Amerika voorkomt. Als dat is wat je zoekt in een volgende vakantiebestemming, dan zeg ik: go2Su, ga naar Su(riname)!