Handige tips voor bezoekers Suriname

Ga voorbereid op reis met deze handige tips. Lees meer over lokale munteenheid, hoe een mobiele telefoon te gebruiken, veiligheid, verkeersregels, pinautomaten en creditcards. Dan bent u al aardig op weg om naar Suriname te gaan.

Heb ik een visum nodig?

Als u uw reis naar Suriname plant, vergeet dan niet om je paspoort na te kijken. Deze moet namelijk bij aankomst in Suriname nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Het E-visum of E-toeristenkaart kun u aanvragen via VFS Global. Dit kan via deze website. Deze website is speciaal in het leven geroepen voor online aanvragen van de E-visa of E-toeristenkaart. Dit is gedaan door het Surinaamse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afhankelijk van uw nationaliteit, kunnen personen van bewezen Surinaamse origine na aankomst in Suriname max. 6 (zes)maanden verblijven. Vreemdelingen van niet-Surinaamse origine mogen maximaal negentig (90) dagen in Suriname verblijven. Bij binnenkomst krijgen zij van de Immigratiedienst een kort verblijf van 30 dagen in het paspoort en op de Toeristenkaart afgestempeld.
Voor verlenging (met 60 dagen) kan de toerist zich aanmelden bij de Vreemdelingendienst. Klik hier voor meer informatie

Welke taal wordt er gesproken in Suriname?

De officiële taal in Suriname is het Nederlands, daarnaast spreekt men het Sranantongo. De overige 18 talen worden door de bevolkingsgroepen gesproken. Denk hierbij aan Chinees, Surinaams-Javaans, Braziliaans, Portugees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar. Je zult daar vaker Marron-talen horen zoals: Saramaccaans, Sarnami en Ndyuka.

Hoe kan in mijn mobiele telefoon gebruiken in Suriname?

In Suriname zijn er de providers Digicell en Telesur (TeleG) die beiden simkaarten verkopen voor je mobiele telefoon (cellulair of cell genoemd). Deze verbindingen zijn goed te doen en heeft ook vaak een bundel voor internet. Op de luchthaven kun je al meteen een kaart aanschaffen. Zo ben je meteen bereikbaar. Voor meer informatie over de betreffende providers raadpleeg respectievelijk de site van Digicell www.digicelgroup.com voor Telesur: www.telesur.sr of www.teleg.sr

Wat zijn de openingstijden?

Bedrijven en Winkels

In Suriname zijn de meeste bedrijven en winkels geopend van 8.00 tot 16.00 uur.
Op zaterdag zijn de kantoren gesloten en de winkels geopend tot 13.00 uur.
De overheidsinstellingen werken op zaterdag van 9.00 tot 13.00/15.00 uur.

Kan ik de geldautomaten gebruiken?

Op verschillende plekken in Suriname zijn er geldautomaten (ATM) te vinden. Wanneer de geldautomaat het ‘Cirrus’, ‘MasterCard’ of ‘Maestro’ teken heeft, kan er geld opgenomen worden met een buitenlandse pas. Zowel met een creditcard als een debitcard.

De meeste automaten kennen een maximum opname van SRD 1.000 en maximaal drie opnames per dag. Creditcards als Visa en Eurocard/Mastercard worden alleen bij grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. In sommige winkels kan met een Nederlandse bank- of giropas worden betaald, maar dit is een uitzondering

Kan ik mijn creditcard gebruiken?

Pinnen in winkels en restaurants met uw bankpas kan vrijwel nergens. Betalen met een creditcard kan alleen bij de grotere/luxere hotels en duurdere restaurants. Houdt u er rekening mee dat er daarbij vaak hoge kosten worden doorbelast. (meestal 3-5%). Hou daarom altijd nog wat van contant geld achter de hand als u ergens wilt betalen. Voor trips naar het binnenland raden wij aan contant geld (SRD) in kleine coupures mee te nemen voor persoonlijke uitgaven.
Mocht u tijdens uw reis Frans Guyana bezoeken, bijvoorbeeld tijdens een trip naar Galibi, dan kunt u daar euro’s pinnen. Het land is Frans grondgebied en de euro is er het wettig betaalmiddel.

Wat is de locale munteenheid?

Surinaamse Dollar SRD is de lokale munteenheid van de Republiek Suriname. Bij aankomst op de internationale luchthaven kunt u SRD’s pinnen of contant geld wisselen. Momenteel is er een beperking van kracht bij de pinautomaten in Suriname. Op de luchthaven kunt u maximaal 400 SRD opnemen en in de stad maximaal 1000-2000 SRD per opname of per dag (dit kan per bank verschillen) en er worden meestal wisselkosten berekend. In Paramaribo zijn veel banken en pinautomaten te vinden, daarbuiten niet of nauwelijks.
Vergeet niet uw pinpas te activeren voor gebruik buiten Europa! Wisselen op straat is niet aan te raden.

Hoe wordt er gereden in Suriname?

In Suriname wordt er links gereden. De meeste auto’s die worden verhuurd hebben wel een stuur aan de linkerkant. Het links rijden is even wennen, maar gelukkig went het snel!

Bij de meeste autoverhuurbedrijven is het voertuig verzekerd, vaak wel met een eigen risico. De huurprijs is afhankelijk van het aantal inbegrepen kilometers waarover geen kosten worden berekend. Indien je van plan bent auto te gaan rijden in Suriname, raden wij aan om een internationaal rijbewijs in Nederland aan te schaffen.

Water

Het water uit de kraan in Paramaribo is van goede kwaliteit en drinkbaar. Wij raden echter aan dat om in het binnenland alleen water uit flessen te drinken.