e-Visum en e-Toeristenkaart Suriname

Reist u naar Suriname dan heeft u een toeristenkaart nodig.

De toeristenkaart geeft toegang tot Suriname aan personen die een visum nodig hebben om Suriname binnen te komen.
Het is als het ware een vereenvoudigd visum welke voor slechts 1 (één) reis gebruikt kan worden en uitsluitend bestemd is voor toeristische doeleinden, vakantie en familiebezoek.
De Toeristenkaart is een los kaartje dat aan u wordt overhandigd. Voor de Toeristenkaart heeft u geen visumformulier of pasfoto nodig.
U dient wel te voldoen aan enkele voorwaarden.

Let wel: De visumplicht is dus niet afgeschaft. De toeristenkaart is i.p.v. een visum een simpelere manier om te reizen naar Suriname.
Naast de toeristenkaart bestaat nog steeds het visum (de visumsticker) die in uw paspoort wordt geplakt wanneer u bijvoorbeeld, voor een niet-toeristisch doel naar Suriname reist of een visum voor meerdere toegangen nodig zou hebben.

Een visum kunt u in Nederland alleen op het Consulaat te Amsterdam aanvragen.

De aanvraagprocedure en de visumtarieven zijn ongewijzigd.

 

Hoe kan ik de Toeristenkaart kopen?

U kunt uw toeristenkaart kopen zodra u uw ticket(s) kan tonen. Het kan dus ook ver van tevoren.

Om de Toeristenkaart te kunnen kopen dient u te kunnen overleggen :

  • Een geldig origineel paspoort tenminste nog 6 maanden geldig bij aankomst;
  • Een retour ticket (of ticket(s) van de doorreis). A.u.b. een printje van uw ticket(s) tonen (geen digitale versie)
  • Extra bewijzen in de volgende gevallen:
    – Te bewijzen Surinaamse origine
    – Reizen met minderjarige kinderen (conform geldende voorwaarden gesteld bij de visumaanvraag voor minderjarigen

Waar kan de Toeristenkaart gekocht worden?

 De Toeristenkaart kan op de volgende locaties gekocht worden, t.w.:

  1. De Visumafdeling van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam van maandag t/m vrijdag. Voor de openingstijden, raadpleeg www.consulaatsuriname.nl– Ambassades en Consulaten van de Republiek Suriname in andere landen.
  1. Op Schiphol bij de speciaal daarvoor bestemde balies (nummers RB164, RB165, RB166)

Openingstijden: De Toeristenkaart balies zijn in principe bij SLM en de KLM vluchten naar Suriname geopend voor dienstverlening gedurende tenminste 2 (twee) uren van de resp. inchecktijden. De openingstijden worden wekelijks bijgewerkt op de homepage van de consulaat Suriname.

Locatie: de Toeristenkaart balies zijn te bereiken via Vertrekhal 3, in het gangpad aan de voorzijde tussen de draaideuren van ingang B en C.

Tel. 020-5481729 (0,22 cent per minuut) slechts voor urgente gevallen tijdens de inchecktijden. Dit is geen algemene informatielijn. De Centrale van het Consulaat is te bereiken op 020-642 6717/020-642 6137.

  1. Bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname
    Betaling: contant en met gepast geld
  2. Voor SLM klanten bij SLM ticketverkoopkantoren
  3. Dependance van het Consulaat van Suriname te St. Laurent, Frans-Guyana          Tel./fax: 00594 594 34 49 68
  4. Het Canawaima management kantoor te South Drain, Nw. Nickerie                        Tel.: (00597) 212-331 of fax. (00597) 212-333     

Wat kost de Toeristenkaart?

De Toeristenkaart kost (per 15 maart 2018) 35 euro in Europa (elders ook wel 40 US$)

Hoe lang is de Toeristenkaart geldig en kan ik het vaker gebruiken?

De Toeristenkaart is bestemd voor 1 (één) binnenkomst. De kaart is niet meer geldig na binnenkomst.  Het (maximaal) verblijf wordt in Suriname afgestempeld.
Voor een volgende reis naar Suriname dient men wederom de Toeristenkaart te kopen. De vereisten zoals eerder genoemd gelden ook dan weer.

Kan een familielid of vriend de Toeristenkaart voor mij kopen?

Ja, dat is mogelijk indien de persoon overlegt
– Uw geldig origineel paspoort
– een uitgeprinte retourticket op uw naam (geen boarding pass a.u.b.).
– eventueel. andere benodigde documenten (zie Surinaamse orgine en minderjarige kinderen)
De individuele reiziger kan de Toeristenkaart niet per post aanschaffen.

Hoe lang mag ik in Suriname verblijven op een Toeristenkaart?

Personen van bewezen Surinaamse origine kunnen na aankomst in Suriname max. 6 (zes)maanden verblijven. Vreemdelingen van niet-Surinaamse origine mogen maximaal negentig (90) dagen in Suriname verblijven. Bij binnenkomst krijgen zij van de Immigratiedienst een kort verblijf van 30 dagen in het paspoort en op de Toeristenkaart afgestempeld.
Voor verlenging (met 60 dagen) kan de toerist zich aanmelden bij de Vreemdelingendienst.

Opmerking :

  1. Personen van Surinaamse origine die langer dan 6 (zes) maanden in Suriname wensen te verblijven, zie www.gov.sr/psa of www.vz2.juspol.sr
  2. Personen van niet-Surinaamse origine die langer dan 90 dagen in Suriname wensen te verblijven, dienen een MKV aanvraag in te dienen en mogen niet op een Toeristenkaart afreizen
  3. Adres Vreemdelingendienst, Ministerie van Justitie en Politie: Mr. J.Lachmonstraat 166-168, Paramaribo.

 

Bronvermelding: Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *